arbitrage (overig)

Arbitrage overig

Clubscheidsrechter

Op Qui Vive is het uitgangspunt dat alle O-16- en O-18 jeugdleden en seniorenleden een scheidsrechterskaart hebben. Daarnaast is het essentieel dat alle jeugdteams voldoende ouders hebben met een scheidsrechterskaart. Hiervoor biedt de arbitragecommissie de ‘opleiding tot clubscheidsrechter’ aan.


Voor jeugd- en senioren leden wordt één opleidingsavond georganiseerd, waar verschillende spelsituaties worden voorgelegd en de bijbehorende antwoorden en regels worden besproken. Voor ouders van jeugdleden en seniorenleden wordt in twee opleidingsavonden de theorie uitgelegd. Parallel aan de opleidingsavond(en) krijg je toegang tot de e-learning van de KNHB, hier wordt met filmpjes de theorie behandeld. Na de opleidingsavonden het (online) examen.


Voor meer informatie kun je mailen naar [email protected]. Jeugdleden worden door de arbitragecommissie geïnformeerd.


CS+ (Clubscheidsrechter PLUS)

Het is mogelijk om een scheidsrechters-masterclass te volgen binnen Qui Vive, de CS+ opleiding. De CS+ opleiding is er voor junior en senior talenten, voor leden maar ook voor ouders/verzorgers die plezier hebben in het fluiten van wedstrijden! Je bent dus al in het bezit van een scheidsrechterskaart. Je fluit al wedstrijden, maar je wilt meer leren en nog beter worden.


Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Voorbereiding op de wedstrijd
  • Spelregels, toepassing van regels en signalering
  • Het in goede banen leiden van wedstrijden, denk hierbij onder andere aan voordeel, hard fluiten, positionering en houding
  • Het omgaan met spelers en coaches (weerbaarheid)
  • Samenwerking met je collega
  • Afhandeling van formaliteiten


Hoeveel tijd kost de opleiding?

De doorlooptijd van de opleiding is ongeveer een seizoen. Tijdens het seizoen komt de groep cursisten vier keer bij elkaar tijdens workshops en één keer tijdens een wedstrijd die wordt gefloten door bondsscheidsrechters. Dan bent je tevens bij de voor- en nabespreking aanwezig.


Verder fluit je zeer regelmatig op zaterdag en bij voorkeur ook op zondag. Vaak onder begeleiding. Daarbij fluit je steeds meer wedstrijden op een wat hoger niveau dan je tot nu toe gewend bent.


Tijdens de gehele periode krijg je een leercoach aangewezen. CS+ leercoach van Qui Vive is Thomas Koenders. Zodra de leercoach signaleert dat je klaar bent voor het examen, wordt de praktijktoets afgenomen, door een andere leercoach.


Wanneer je de opleiding positief afrondt, krijg je van de KNHB een CS+ fluitpakket. Dat pakket bestaat uit een speciaal CS+ shirt, een set kaarten, een fluitje en een notitieblokje.


Interesse?

Vind je het leuk om te fluiten, wil je werken aan jouw uitstraling op het veld, ben je weerbaar en heb je tijd om in je zelf te investeren? Geef je dan nu op bij de CS+ coördinator, Nicolette Kruit, via een mail naar [email protected].


Tucht en wangedrag

Heb je een kaart gekregen? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat daarvan de consequenties zijn. In dit document vertellen we alles wat je als speler, als coach van die speler of als coach die zelf een kaart krijgt moet weten.

  • Een speler die een groene kaart krijgt, moet 2 speelminuten afkoelen buiten het veld. Het team van deze speler speelt die 2 minuten met een speler minder verder. 2 groene kaarten aan dezelfde speler is geel tenzij de speler de kaart krijgt in de functie van aanvoerder.
  • Bij een gele kaart moet een speler het veld ook verlaten. Bij iets zwaardere overtredingen moet de speler het veld voor 5 minuten verlaten en bij zwaardere overtredingen voor 10 minuten. 2 gele kaarten aan dezelfde speler is rood, tenzij de speler de kaart krijgt in de functie van aanvoerder. Qui Vive ontvangt voor iedere gele en rode kaart een boete van de KNHB. Deze boete, verhoogd met de doorbelaste administratiekosten vanuit de KNHB, wordt aan jou doorberekend.
  • Een rode kaart is voor een speler die een ernstige overtreding maakt. De speler moet dan definitief het veld verlaten. Dit komt gelukkig nauwelijks voor bij hockey. Qui Vive ontvangt voor iedere gele en rode kaart een boete van de KNHB. Deze boete, verhoogd met de doorbelaste administratiekosten vanuit de KNHB, wordt aan jou doorberekend.
  • Als een coach/begeleider een kaart krijgt en het veld gedurende enkele minuten (2-5-10) of definitief het veld moet verlaten, speelt het team gedurende die periode met een speler minder.

Voor een uitgebreide uitleg over de verschillende consequenties en procedures die bij de behaalde kaarten komen kijken, verwijzen we je naar deze link.

 

Eigen verantwoordelijkheid!

Alle spelers en coaches zijn zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van het aantal behaalde kaarten en dus het moment van een (aanstaande) schorsing. Het niet ontvangen van een mail van de KNHB of van Qui Vive is hierbij géén excuus!


Tuchtcommissie

In de tuchtcommissie zitten mensen die namens het bestuur de bevoegdheid hebben gekregen om over gele en rode kaarten te oordelen.


De tuchtcommissie is bereikbaar via [email protected].


NB: het Tuchtreglement van de KNHB en van onze club gaat vóór deze uitleg!



Spelregels

Alle spelregels (veld, zaal, jongste jeugd) en afspraken hoe scheidsrechters horen op te treden, zijn te vinden op de website van de KNHB:

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels

Share by: