toelichting tucht en wangedrag

Toelichting tucht en wangedrag

Groene kaart

Een groene kaart is een officiële waarschuwing van de scheidsrechter voor iets wat je hebt gedaan in het veld. Tijdens de wedstrijd betekent dit een verplichte tijdstraf van twee minuten. Het team van deze speler speelt die 2 minuten met een speler minder verder.


De twee minuten zou precies genoeg moeten zijn om jezelf even af te vragen wat je verkeerd hebt gedaan of om je emoties op orde te krijgen. Maak gebruik van die tijd!


Aan een groene kaart zitten verder geen consequenties. De groene kaart wordt door de scheidsrechter niet ingevoerd op het DWF (het digitale wedstrijdformulier). Daarom komt deze kaart ook niet terecht bij de tuchtcommissie.


Heb je in één wedstrijd echter twee groene kaarten gehad, dan heeft de scheidsrechter je - als het goed is - ook de gele kaart laten zien (tenzij je één van de twee kaarten gekregen hebt als aanvoerder). Twee groene kaarten is hetzelfde als één gele kaart. Dan gelden dus de regels van de gele kaart.


Gele kaart

Je kan een gele kaart hebben gekregen om drie redenen: je hebt je verbaal misdragen, je hebt een opzettelijke fysieke overtreding gepleegd, of je hebt iets gedaan dat niet valt onder de eerste twee.


Meestal vinden spelers dat zij de gele kaart niet terecht hebben ontvangen. Toch heeft de scheids die kaart wel gegeven. Niet elke gele kaart is ‘even erg’. Maar er is wel alle reden om jezelf af te vragen waarom je die kaart hebt gekregen en wat je had kunnen doen om die kaart te voorkómen.


Aan een gele kaart zitten consequenties vast. De speler die de kaart krigt moet het veld minimaal 5 of zelfs 10 minuten verlaten. Deze kaart wordt op het DWF vermeld. Het team van deze speler speelt gedurende de tijdstraf met een speler minder verder. Daarnaast krijgt de club (tuchtcommissie) bericht van je gele kaart. De tuchtcommissie zal je daarna een bericht sturen per email met het verzoek om na te gaan waarom je die kaart hebt ontvangen en om te voorkomen dat het nog eens gebeurt. Qui Vive ontvangt voor iedere kaart een boete van de KNHB. Deze boete, verhoogd met de doorbelaste administratiekosten vanuit de KNHB, wordt aan jou doorberekend.


Voor de derde keer in een veldseizoen een gele kaart ontvangen? Dan zal de tuchtcommissie je uitnodigen voor een gesprek. Jeugdspelers mogen worden vergezeld door hun ouders of hun coach. Je bent verplicht naar dit gesprek te komen. Het gesprek duurt maximaal een half uur en we praten over wat er mis is gegaan en hoe je dat voortaan kunt voorkomen. De tuchtcommissie heeft de bevoegdheid om je te schorsen of een andere straf op te leggen. In bijna alle gevallen gebeurt dat. Meestal gaat het om een schorsing van één wedstrijd.


Let op: De KNHB zal je automatisch schorsen voor de duur van één wedstrijd. Die schorsing gaat per direct in! De schorsing door de club telt niet op bij de schorsing van de KNHB, maar betreft dezelfde wedstrijd(en).


Heb je twee gele kaarten gekregen tijdens dezelfde wedstrijd? Dan behandelt de scheidsrechter dat als rood: je bent definitief verwijderd. De tuchtcommissie en de KNHB behandelt dat als twee gele kaarten in het seizoen.


In de zaalcompetitie zijn de regels iets anders: daar is al vanaf de tweede kaart sprake van een automatische schorsing door de KNHB. Dit betekent dat je mogelijk de 2e te spelen zaalwedstrijd op een dag niet mee mag doen. Daarnaast zul je door de tuchtcommissie worden uitgenodigd voor een gesprek. De sancties treden in de zaal dus sneller inwerking dan op het veld.


Rode kaart

Je hebt een grove overtreding begaan en bent definitief verwijderd uit het veld. Deze kaart wordt op het DWF vermeld. Het team van deze speler speelt gedurende de rest van de wedstrijd met een speler minder verder.


Heb je een rode kaart gekregen dan verwachten we van jou of van je coach dat uiterlijk zondagavond voor 21.00 uur melding wordt gemaakt bij de tuchtcommissie. 


Het bestuur van Qui Vive wordt door de KNHB op de hoogte gebracht en je wordt daarna opgeroepen voor een gesprek  met de tuchtcommissie. Dat gesprek vindt in principe diezelfde week nog plaats. Jeugdspelers mogen worden vergezeld door hun ouders of hun coach. Je bent verplicht naar dit gesprek te komen. Het gesprek duurt maximaal een half uur en we praten over wat er mis is gegaan en hoe je dat wellicht had kunnen voorkomen. De tuchtcommissie heeft de bevoegdheid om je te schorsen of een andere straf op te leggen. In bijna alle gevallen gebeurt dat. Meestal gaat het om een schorsing van één (verbaal) of twee (fysiek) wedstrijden. In uitzonderlijke gevallen kan de schorsing langer duren.


Ook de Tuchtcommissie van de KNHB buigt zich over de rode kaart. Dat doen zij op de donderdag na de rode kaart. Een speler wordt in principe altijd geschorst. Het is verstandig om jouw versie van wat er is gebeurd ook zo spoedig mogelijk te zenden aan de Qui Vive tuchtcommissie via [email protected], doch uiterlijk op de dinsdagavond. Dit verslag wordt door de Qui Vive-tuchtcommissie meegestuurd met het rapport wat we uiterlijk woensdag vanuit Qui Vive naar de KNHB-tuchtcommissie sturen. Dit verslag kan dan worden meegewogen door de KNHB-tuchtcommissie. Zónder deze toelichting zijn zij geheel afhankelijk van wat er door de scheidsrechters is gerapporteerd. In onze ervaring is het altijd verstandig om je eigen versie hier tegenover te zetten.


Kaart van een coach/begeleider

Wij als club van mening dat een coach/begeleider het goede voorbeeld moet geven. Een kaart voor de begeleiding vinden wij dan ook zeer ongewenst. Daarom zal direct bij de eerste gele of rode kaart die een coach of andere begeleider krijgt, de tuchtcommissie het verantwoordelijke bestuurslid informeren. Dit bestuurslid en/of iemand van de technische staf neemt contact op met de betrokkene om polshoogte te nemen. De resultaten van dit gesprek wordt teruggekoppeld aan de Tuchtcommissie. Op vrijdag zal de KNHB jou, en de club, per mail informeren over haar beslissing. Bij een rode kaart wordt er een boete opgelegd, aangevuld met administratiekosten. De club zal jou het verschuldigde bedrag in rekening brengen.


Als een coach/begeleider een kaart krijgt en het veld gedurende enkele minuten (2-5-10) of definitief het veld moet verlaten, speelt het team gedurende die periode met een speler minder.


Formulier wangedrag

In uitzonderlijke gevallen vult de scheidsrechter een formulier wangedrag in om gedragingen aan de orde te stellen die zich voor of na de wedstrijd hebben voorgedaan. Dit is een ernstige zaak en wordt behandeld als zijnde een rode kaart door zowel de club als de KNHB.


Wanneer gaat de schorsing in?

De schorsing van de KNHB gaat in als de uitspraak definitief is geworden. Je krijgt 5 werkdagen de tijd om in beroep te gaan, als je dit doet informeer dan altijd de tuchtcommissie. In het geval je in beroep gaat ben je speelgerechtigd tot de KNHB een definitieve uitspraak heeft gedaan. Maak je geen gebruik van de mogelijkheid tot beroep, dan geldt de schorsing voor de eerstvolgende door de KNHB uitgeschreven wedstrijd.


Bij zaalhockey zal je dus ook bij de eerstvolgende wedstrijd (kan dus op dezelfde dag zijn) niet speelgerechtigd meer zijn. Bij twijfel altijd contact opnemen met de tuchtcommissie!


Het kan ook zijn dat de tuchtcommissie van Qui Vive besluit om je te schorsen. Dat zal dan gebeuren in het gesprek dat je met de commissie hebt in de week na de rode kaart. Die schorsing kan per direct ingaan. Dit zal dan tijdens dat gesprek aan jou worden medegedeeld.


Ben je geschorst, door de club of de KNHB, dan mag je dus niet spelen. Je mag ook niet op de bank zitten. Je staat als toeschouwer achter het hek.


‘Vergeet’ je dat je geschorst bent of dacht je dat de schorsing nog niet gold, dan wordt dat gezien als een zware overtreding die kan leiden tot geldboetes, punten in mindering bij het team, nieuwe schorsingen etc.


Beroep

Zoals gezegd kun je tegen de beslissing van de Tuchtcommissie van de KNHB in beroep gaan. Volg daarvoor de instructies in de mail van de KNHB. Er zal een mogelijkheid zijn om je verhaal mondeling toe te lichten op het hoofdkantoor van de KNHB. Ook de club kan tegen de beslissing van de KNHB in beroep gaan. In uitzonderingsgevallen doet de club (tuchtcommissie) dat ook daadwerkelijk.


Gedurende het beroep is de schorsing door de KNHB uitgesteld. Daar zijn echter uitzonderingen op (rondom beslissingswedstrijden). Let goed op wat je daarover wordt medegedeeld!


Ook tegen de beslissing van de tuchtcommissie kun je in beroep gaan. Dat doe je dan rechtstreeks bij het bestuur van Qui Vive. Gedurende dit beroep is de schorsing uitgesteld.


Na de schorsing

Nadat een door de KNHB opgelegde schorsing door de speler ‘is uitgezeten’ moet de club dit aan de KNHB melden. Het is de verantwoordelijkheid van de speler of de coach dit te melden aan de tuchtcommissie. Wij melden dit vervolgens door aan de KNHB.


Doe we dit niet dan kan dit leiden tot grote misverstanden en nieuwe schorsingen!

Share by: