arbitrage (indeling)

Arbitrage (indeling)

De arbitragecommissie is verantwoordelijk voor het indelen van de scheidsrechters voor de zaterdag (O18-/O16-/O14-/O12-jeugd) en de zondag veldcompetities.

Let op: de arbitragecommissie is NIET verantwoordelijk voor de indeling bij de zaalhockeycompetitie. Dit is een verantwoordelijkheid van de teams zelf.


Zaterdag

  • De teams/teammanagers van alle jeugdteams zijn verantwoordelijk om voor alle hun thuiswedstrijden scheidsrechters in te delen.
  • Wedstrijden van de O18- en de O16-jeugd worden standaard gefloten door volwassenen! In principe door ouders met een scheidsrechterkaart.
  • Voor de teams O18-1 en O16-1 kan hiervan door de arbitragecommissie worden afgeweken in het geval er CS+ scheidsrechters beschikbaar zijn.
  • Wedstrijden van de O14- en O12-jeugd worden in principe door ouders gefloten.
  • Als het wedstrijdschema dit toelaat zullen ook jeugdleden uit de O16- en O18-teams worden ingedeeld om wedstrijden te fluiten van de O14- en O12-jeugd. De arbitrage deelt deze jeugdleden in en communiceert hierover met de teammanager van het spelende team.


Voor een uitgebreidere toelichting over de indeling van de jeugdwedstrijden kan je vinden via deze link.


Zondag

De arbitragecommissie deelt voor de senioren veldcompetitie per wedstrijd één team aan dat verantwoordelijk is voor de arbitrage. De aanvoerder (of ander contactpersoon) wordt hierover door de arbitragecommissie geïnformeerd. Het team bepaalt zelf welke spelers de wedstijd gaan fluiten.

Voor sommige wedstrijden worden door de arbitragecommissie één of twee CS+ scheidsrechters ingedeeld.


No show

De no-show procedure treedt in werking wanneer een scheidsrechter, zonder een acceptabele reden, niet op komt dagen. Dit wordt genoteerd als no-show. Alleen de arbitragecommissie stelt vast of de reden wel of niet acceptabel is.

Binnen de arbitragecommissie is afgesproken dat hiervoor de volgende sancties gelden:

  • Bij de eerste keer niet komen opdagen; 2 extra wedstrijden fluiten.
  • Bij een tweede of volgende keer niet op komen dagen; 2 extra wedstrijden fluiten en een schorsing voor een zelf te spelen wedstrijd.


De desbetreffende scheidsrechter (maar ook de manager en/of coach van het jeugdteam waarin de scheidsrechter speelt), zullen worden geïnformeerd over het feit dat de arbitragecommissie deze no-show heeft geconstateerd. Dit om ook het (begeleidings)team te attenderen op de teamverplichting van de scheidsrechters uit zijn/haar team.


Hierop zal de scheidsrechter op korte termijn, liefst binnen twee weken, op een willekeurig te kiezen tijdstip (mits dit niet conflicteert met aanvangstijden van eigen wedstrijden) door de arbitragecommissie opnieuw worden aangewezen.

Wanneer de scheidsrechter bij deze of elke volgende te fluiten wedstrijd niet op komt dagen is de arbitragecommissie genoodzaakt bij het hoofdbestuur een schorsing voor de eerstvolgende door de scheidsrechter zelf te spelen wedstrijd aan te vragen. Bij eventuele wedstrijden die wederom door de desbetreffende scheidsrechter niet worden gefloten zal per keer een schorsing uitgeschreven worden. Het hoofdbestuur behoudt zich bij herhaling het recht voor om tot andere zwaardere maatregelen over te gaan.


Jeugd inhuurpoule

Uitgangspunt is dat alle jeugdteams (O12- tot O18-categorie) voldoende ouders hebben met een scheidsrechters kaart.

Het kan echter voorkomen dat er evengoed omstandigheden zijn waardoor een jeugdteam probleem heeft met het vinden van scheidsrechters. Om dit soort situaties op te kunnen vangen, introduceren we de 'jeugd inhuurpool'. Om de inzet van de ‘jeugd inhuurpool’ in goede banen te leiden zijn de volgende spelregels opgesteld waar teammanagers en jeugdleden zich aan dienen te houden.


Voor de spelregels (teammanager, scheidsrechter, procesbeschrijving) verwijzen we je naar deze link.

Share by: